Натюрморти

Натюрморти

Sale!
Sale!
Sale!
Sale!
Sale!
Sale!
Sale!
Sale!
Sale!

Натюрморт № 308 N

1,300.00лв. 900.00лв.

НАТЮРМОРТ

Александър Асенов и неговият натюрморт

 

В биографията на Александър Асенов няма дълъг списък от самостоятелни изложби. Но може да се намери негов пейзаж или натюрморт в стотици частни колекции и домове по света – Северна Америка, Европа, Африка, Азия и Австралия.

Натюрморт 1
Натюрморт

Александър Асенов рисува натюрморт от 6-годишен. Той не рисува просто пейзаж или пък натюрморт. Александър Асенов поставя, изсипва, излива на платното своите емоции, чувства, размисли. Вижда се не над нещата, а под тях – провокиран, подвластен на преживяното през деня, на моментната си емоция, на срещата с различни хора.

Всеки натюрморт на Сашо „разчупва” натурата и реалността. Не по линия на абстракцията, а като вплита и наслагва пластове от възприятия и внушения. Понякога противоположни, понякога като взрив от доминираща емоция. В един натюрморт – преплетени образи и контрастни чувства, но много хармонични. Успява във всеки нарисуван натюрморт да изрази своето отношение към предметите, и да въплъти емоцията си. Прави го така, че зрителят успява да я съпреживее и да я почувства като своя. Сякаш наблюдателят сам е нарисувал този натюрморт.

Александър Асенов създава един по-различен натюрморт. Със самоувереност и творческа дързост, същевременно с деликатност и ненатрапчивост. Темата натюрморт е предпочитана за Александър Асенов.

Натюрморт, който от малък иска да нарисува

 Хубаво е да се наслаждаваш на натюрморт, нарисуван от човек с характер. От художник, нарисувал първия си натюрморт на 6 години. Сашо си спомня как като малък гледа по телевизията, как в Петербург деца се учат да рисуват натюрморт. Тогава сяда и започва. И така до днес. Нарисувал е стотици маслени картини – пейзажи, стари къщи, импресии. И разбира се непрекъснато рисува – натюрморт. Натюрморт, на който се усещат миризмите, звуците и чувството. Например натюрморт с „розите на баба”. От него лъха онова мило чувство и спомен от детството. Или пък натюрморт с „люляци на морето” – пролетния аромат на цветята и соления дъх на морето слети в едно. Серията натюрморт „Еньовден” – смесването на полъха на идващото лято с мириса на билки и цветя. Темата натюрморт го вълнува особено силно. Защото в привидно статичното изображение на всеки натюрморт,  той умее да вплита и наслагва пластове от емоции и възприятия, от цветове и образи.

От кого се учи да рисува натюрморт Александър Асенов?

Натюрморт 2
Натюрморт – Разгледайте при нас!

Първо от дядо си. Дядо му е рисувал портрети, обикаляйки селата. Малко са рисували заедно – когато Сашо е бил дете. И досега пази портрет на майка си, нарисуван от дядо му. После в НХГ „Илия Петров“ и в Художествената академия в София. Сашо казва, че най-много е научил от проф. Мито Гановски и Страхил Ненов. Цени картините и твореца Владимир Димитров-Майстора, възхищава се на  Николай Блохин и руската класическа школа. Но Александър Асенов умее да рисува свой  натюрморт. Веднъж ще е класически натюрморт – с ясен рисунък, линия и композиция. Друг път неговият натюрморт е просто за чувство, или мирис, или звук. Асенов има много силно индивидуално творческо излъчване. И това се вижда от всеки негов натюрморт. Успял е със средствата на класическия рисунък да създаде свой собствен стил на изразяване. Неговият натюрморт е едновременно класически поднесен и в същото време физиономичен и различен.

Натюрморт от Александър Асенов – наситен от внушения, цветове и искряща тоналност

Какво представлява натюрморт, нарисуван от Александър Асенов? Морски пейзаж или натюрморт? Натюрморт или радост и тъга едновременно? Жена, която танцува или натюрморт? Сашо успява да изрази много фино и ненатрапчиво своето отношение към света и предметите. Неговият натюрморт е богата палитра от цветове, игра на светлосенките от наслагвания на боите. Натюрморт с череши, серия натюрморт с люляк – всеки от тях композиран различно, вариации на тема любов, люляци, маргарити. Всеки от тези натюрморти носи различно чувство и усещане на зрителя. Натюрморт с името „нежност” – има толкова много с това име, но нежността е различна. Натюрморт с рози – веднъж това са розите на любовта, друг път – спомен от детството, или пък сливането в едно на радост и тъга. Често Сашо рисува и натюрморт с полски цветя – разпръснат букет на фона на тухлена стена или класически подреден в изящна ваза. Или цветя на фона на старата къща, привечер, където сякаш чуваш песента на щурците.

Как рисува натюрморт Александър Асенов?

Натюрморт 3
Натюрморт – Разгледайте при нас!

Със замах. Понякога за 20 минути, а в следващите 2 минути вече е харесан и продаден. Понякога два дни. Зависи от какво е провокиран. Всеки ден от сутринта е в ателието. Интересно е да се наблюдава как Сашо рисува натюрморт. Понякога за половин час нарисува пет картини една върху друга. Накрая в този натюрморт се виждат и петте. Бързо, защото е нетърпелив да изрази емоцията си, вдъхновението, или пък чувството, което го е провокирало току-що. И го влага във всяка картина. Във всеки натюрморт зрителят намира понякога зрънце от тази емоция. Друг път е „залян” от нея. Творческото представяне на всеки натюрморт е толкова различно. Веднъж ще е класически натюрморт – ваза с цветя и чаша вино. Сашо казва, че срещата с добри и позитивни хора го провокира, зарежда и вдъхновява. Или пък нещо, което е чул и го вълнува. Недоволен е често. Че не е останал още малко в ателието да порисува. Имал е още какво да каже. Сашо изгражда своя натюрморт с четка или пък с нож, като наслагва пласт след пласт багри и емоции.

Натюрморт от Александър Асенов – вдъхновен от емоциите на деня

Във всеки натюрморт на Александър Асенов може да се открие образ или символ. Какво го е провокирало художника, какво иска да изрази ––взрив от цветни петна и бушуващи емоции. А понякога  нежно вълшебство, любов и спокойствие. Не можеш лесно да решиш кой натюрморт от Александър Асенов искаш да имаш. Всеки натюрморт те кара само от един поглед да „потънеш” в него. И всеки път го виждаш от различен ъгъл. Отново и отново зареден с някакво ново чувство и внушение. Сигурно току-що е завършил един натюрморт, вдъхновен от видяното, днешната му емоция или от срещата му с интересен човек.

Александър Асенов и неговият натюрморт
Натюрморт, който от малък иска да нарисува
От кого се учи да рисува натюрморт Александър Асенов?
Натюрморт от Александър Асенов – наситен от внушения, цветове и искряща тоналност
Как рисува натюрморт Александър Асенов?
Натюрморт от Александър Асенов – вдъхновен от емоциите на деня